i odoše hadžije…

Jučer, 16.11.08. god, sam pratio hadžije u Sarajevu. Bilo je voma interesantno i emotivno. Sabah namaz se klanjao u 6 sati. potom se prisutnima obratio "reis-ul-ulema" Sulejman Čeliković – kako ga je najavio Mirsad Mahmutović, šef Ureda za Bošnjačku dijasporu i ovogodišnji glavni vodič i šef rukovodstva cijele organizacije hadža.

Sulejman ef. Čeliković – inače glavni imam Kaknja, kao vođa hadžija koji idu kopnenim putem (njih 900) se ukratko obratio hadžijama, podsjećajući ih na put na koji idu, na iskušenja na koja će naići, te da će svi uložiti maksimalan trud da im olakšaju.

Potom je Mirsad-ef. najavio zamjenika reisul-uleme hfz. Ismeta-ef. Spahića, kao čovjeka sa velikim iskustvom u obavljanju hadža, ali je ipak ustao reis-ul-ulema dr. Mustafa ef. Cerić te se obratio hadžijama i njihovim porodicama. Na početku se zahvalio kralju Fehdu što je donirao prelijepu džamiju, a zatim pozvao sve prisutne da ga se sjete učenjem fatihe. Kazao je da će to postati tradicija prilikom ispraćaja hadžija.

Potom je govorio o onome što hadžije treba da znaju u vezi organizacije hadža. Sve prisutne je pozvao da daju svoj doprinos da organizovanje hadža bude sve bolje i bolje. Tražio je od hadžija da se nakon obavljenog hadža oglase u vezi svih primjedbi koje budu imali.

Na kraju, oko 7 sati je Ismet-ef. Spahić proučio dovu hadžijama za hairli put.

Hadžije su polahko pošle ka autobusima, halaljujući se sa rodbinom i prijateljima.

Polazak je bio predviđen u 8 sati, ali je došlo do kašnjenja zbog kvara dva autobusa.

Ipak dio konvoja je uprzo pošao a brzi pokretni servis centrotransa je na licu mjesta, pred Fahdovom džamijom za oko sat i nešto uspio zamijeniti pregorjeli dio na motoru autobusa br. 4.

 

Da im Allah podari svako dobro na putu, u toku obavljanja hadža i nakon njega!

 

 

1 komentar

Komentariši